Guest lecture 15 August 2016: Professor Jacquelynne S. Eccles

Monday 15 August at 14:00
Room K113
Minerva building, Siltavuorenpenger 5A
University of Helsinki

Programme

Welcome words
Professor Katariina Salmela-Aro, University of Helsinki & Jyväskylä University

Expectancy-value theory and gendered educational and occupational choices
Professor Jacquelynne S. Eccles, University of California Irvine, USA

Audience Q & A

The event is free of charge and does not require registration. Welcome!

 

Professor Jacquelynne S. Eccles is the Distinguished Professor of Education at the University of California, Irvine. Over the past 30 years, Professor Eccles has conducted research on a wide variety of topics including gender-role socialization, teacher expectancies, classroom influences on student motivation, and social development in the family and school context. One of the leading developmental scientists of her generation, she has made seminal contributions to the study of achievement-related decisions and development.

Professor Eccles has served on the faculty at Smith College, the University of Colorado, the University of Michigan, and the University of California, Irvine. She served as Chair of the Advisory Committee for the Social, Behavioral and Economic Directorate at the National Science Foundation, and Chair of the MacArthur Foundation Research Network on Successful Pathways through Middle Childhood. She is currently president of Division 7 of APA and Editor of the journal Developmental Psychology. Professor Eccles been honored by several awards and honorary degrees. She is a member of the National Academy of Education, a World Scholar at the University of London, and Visiting Professor at the University of Tubingen, Germany.
 

Professori Jacquelynne S. Eccles Kalifornian yliopistosta (Irvine) on yksi maailman johtavista tutkijoista kehityspsykologian alalla erityisesti motivaation ja oppimisen tutkimisessa. Hänen tutkimusteemojaan ovat erityisesti sukupuolittuneet koulutuspolut, opettajien odotukset, luokkahuonetilanteet, sosialisaatio ja sosiaalinen kehitys perheessä ja koulukontekstissa sekä etniset ja sukupuoleen liittyvät tarkastelut siirryttäessä nuoruudesta aikuisuuteen.

Professori Eccles opiskeli Kalifornian yliopistossa, Berkeleyssä ja väitteli UCLA:ssa. Hän on työskennellyt uransa aikana Smith Collegessa, Coloradon yliopistossa ja pitkään Michiganin yliopistossa. Eccles johti MacArthur Foundationin Successful Pathways through Middle Childhood ja Successful Pathways through Adolescence -verkostoja. Hän on toiminut SRA:n (Society for Research and Adolescence) presidenttinä ja hän on tällä hetkellä APA:n kehityspsykologian jaoston puheenjohtaja. Hän on ollut useiden julkaisujen päätoimittaja. Eccles on saanut lukuisia arvostettuja palkintoja ja kunnianosoituksia Yhdysvalloissa.

Hän on mukana kansainvälisessä Pathways (Pathways to Adulthood) post-doc -verkostossa, toiminut Suomessa vastaväittäjänä ja ohjannut suomalaisia post-doc -opiskelijoita. Hänet on myös kutsuttu Suomen koulureformin asiantuntijaksi.

Go back